уторак, 29. август 2017.

Trinaest naslova u okviru ovogodišnje Nacionalne klase na Cinema City festivalu




od 1. do 3. septembra u okviru Gradić festa u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, ugostiće trinaest domaćih filmskih ostvarenja u okviru selekcije Nacionalna klasa. Publika će imati priliku da uživa ispred platna gledajući filmove o kojima će se pričati u narednim danima, godinama i decenijama.

Kao i prethodnih godina, na festivalu će biti predstavljeni debitantski, odnosno prvi ili drugi filmovi domaćih autora.

„Kao kod majke koja podjednako voli svu svoju decu, misija sekcije Nacionalna klasa je da predstavi i pohvali domaće autore čiji su prvi, odnosno drugi filmovi u protekloj godini izašli na surovu javu domaće filmske scene”, kaže Milan Stojanović, programski direktor festivala.

Krajem prošlog leta, debitantsko ostvarenje Daneta Komljena Svi severni gradovi imalo je premijeru na festivalu u Locarnu, a nedugo zatim prikazan je i na festivalu u Sarajevu, potvrdivši potencijal koji je ovaj autor najavio svojim kratkim filmovima. Naredno zapaženo pojavljivanje domaće kinematografije na A festivalima doneo je novi, drugi film Bojana Vuletića – Rekvijem za gospođu J, koji je premijerno prikazan u sekciji Panorama Special festivala u Berlinu. Par nedelja kasnije, film je osvojio nagradu za najbolji film FEST-a. Na istom festivalu domaće premijere imala su ostvarenja Vetar, novi film Tamare Drakulić, koji je prethodno svetsku premijeru imao na festivalu u Torinu i dugo očekivani Afterparti Luke Bursaća.

Domaći dokumentarni film je i ove godine dobio nove autore, pa smo imali prilike da upoznamo Stefana Maleševića sa filmom Gora, ovogodišnjim pobednikom festivala Beldocs, zatim Teu Lukač i film Najvažniji dečko na svetu, film Zašto je Dragan napravio orkestar Nikole Spasićai novi film Tamare von Steiner Controindicazione, koji je internacionalnu premijeru imao na festivalu u Trstu.

Zahvaljujući entuzijazmu, posvećenosti i ulaganju njihovih autora, domaća kinematografija je dobila još nekoliko „neželjene dece’’, filmova koji su se u fazi produkcije provukli ispod radara – Povratak Predraga Jakšića, sa Džonom Sevidžom u jednoj od uloga, film Naši očevi, majke i njihova deca Sanje Savić i film Snevani snegovi Zoltana Bičkeia, čija produkcija je trajala više od deset godina.

Rediteljski debi glumca Nikole Koja, film Stado bio je najgledaniji film godine, a  čast repertoarskog filma branio je i Danilo Bećković svojim novim ostvarenjem Jesen samuraja, sportskim filmom koji je nedavno ušao i u izbor Eye on Films.

U okviru Gradić festa projekcije svih filmova biće besplatne, a nesvakidašnji ambijent Gradića doprineće da svaka projekcija bude magična na svoj način.



Cinema City 

Нема коментара:

Постави коментар