понедељак, 17. јул 2017.

Izložba Edgara Degaa u Galeriji SANU do 15. septembara




U Galeriji SANU u Knez Mihailovoj 35 otvorena je izložba poznatog francuskog slikara Edgara Degaa pod nazivom Trenuci posmatranja. Izložba je sačinjena od 29 radova, crteža i slika koji se nalaze u vlasništvu Narodnog muzeja.





Uz predstavljene radove različitih tehnika, posetioci izložbe će imati priliku da upoznaju i svet fotografije Edgara Dega, posredstvom kojih će osetiti umetnikov stvaralački senzibilitet i duh urbane kulture Pariza s druge polovine 19. veka.






Hilaire-Germain-Edgar Dega rođen je 1834. godine u Parizu. Nakon završene srednje škole, upisuje studije prava koje ubrzo prekida kako bi 1855. godine upisao École des Beaux-Arts. S početka, slikao je istorijske prikaze i uljane portrete. Naredna stvaralačka faza bila je usredređena na pokret tela iskazan pastelima i temperama. Od 1872. godine slika ples, kada i nastaje čuvena serija slika posvaćenih balerinama. Mnogi ga smatraju za istaknutog predstavnika francuskog impresionalizma. U ratnim godinama, Dega je oboleo od slepila. Tada je počeo da izrađuje male figure konja i balerina od voska i gline. Svoje poslednje dana proveo je gotovo slep na ulicama Pariza, gde je i umro 1917. godine.

Нема коментара:

Постави коментар