среда, 7. јун 2017.

Umetnost na pergamentu: Međunarodni autorski projekat Leposave Milošević Sibinović






U četvrtak, 8. juna u 19h u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda, biće otvorena izložba "Voda u knjigama umetnika pergament koncertina", autorski projekat međunarodne kulturne saradnje, autora Leposave Milošević Sibinović.


Postavku izložbe čini 210 radova 107 autora iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kanade, Kostarike, Mađarske, Nemačke, Portugala, Rumunije, Španije, SAD, Meksika i Srbije, kao i srpski umetnici koji žive u Australiji, Francuskoj, Kanadi i Velikoj Britaniji. Najbrojniji su umetnici iz Srbije (29) i Meksika (54).

Izložbu će otvoriti Nj. E. Marko Antonio Garsia Blanko, ambasador Meksika u Srbiji.

Pergament koncertina knjige (stručni naziv za savijanje tabaka u formi harmonike) autorka projekta je formatirala, obradila i prepustila umetnicima uz jedini uslov poštovanje izgleda pergamenta i slobodnu vezu sa temom. Osnovna ideja je bila povezati ovaj drevni i otmeni materijal sa savremenim autorskim izrazima.

Tema "Voda" pružila je mogućnost autorima za različite interpretacije na pergament podlozi, specijalno i po drevnoj recepturi prepariranoj jagnjećoj koži u formi knjige.

Saradnici na projektu su Miloš Sibinović i Marija Sibinović.






Izložba je otvorena do 26. juna.

Leposava Lepa Milošević Sibinović je diplomirala vajarstvo na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1974. godine, gde je pohađala postdiplomske studije. Magistrirala je na vajarskom odseku Nacionalne akademije „San Karlos“ u gradu Meksiku 1980. godine. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Autor je oko 100 samostalnih izložbi, domaćih i međunarodnih autorskih projekata, učesnik je oko 500 kolektivnih izložbi, dobitnik je 38 nagrada i priznanja (Nagrada Ministarstva kulture za izuzetan doprinos kulturi Republike Srbije, Nagrada za životno delo). Autor je međunarodnog kontinuiranog projekta „Pergament Srbija – Knjiga umetnika pergament koncertina“. Dela joj se nalaze u brojnim kolekcijama (Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej moderne umetnosti u gradu Meksiku). Bavi se skulpturom, slikarstvom i autorskim projektima. Živi i radi u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар