недеља, 4. јун 2017.

Nadrealizam u Beogradu 1924. - 1933.





U utorak, 6. juna od 19.30h, veče u Poletu biće posvećeno nadrealističkoj poeziji iz zbirke "Poezija nadrealizma u Beogradu 1924-1933".

Učesnici će čitati automatske tekstove i nadrealističke pesme autora koji su svojim ranim jezičkim izrazom težili oslobađanju modernog čoveka, nadmećući se sa najvećim evropskim umetnicima tog vremena.

Krug beogradskih intelektualaca koji su činili Moni de Buli, Oskar Davičo, Septembar Koča, Ðorđe Kostić, Dušan Matić, Risto Ratković, Marko Ristić, Slobodan Kušić, Ðorđe Jovanović, Vane Živadinović Bor, Aleksandar Vučo, Milan Dedinac, Mladen Dimitrijević i Koča Popović, obelodanjujući predstavu sveta pomerenih ličnosti, otkrivao je u domaćoj literaturi do tada nepoznato, bežeći od robovanja uma i granica koje se nameću realnošću.

Mnoge od ovih pesama nećete naći ni u jednoj drugoj knjizi, a još manje na internetu i zato dođite da, kroz iracionalne izvore ljudskog bića, kroz podvest i snove,  čujemo jedni druge, ali  i poeziju koja je srpsku književnost uvela u vrh evropskog avangardizma.

Nadrealisticke tekstove i poeziju čitaju pesnikinje i pesnici:
Anja Marković
Slobodan Ivanović
Marija Dragnić
Maša Seničić
Ana Marija Grbić
Đorđe Đorđević
Stefan Kostadinović
Ana Miković
Marija Vujošević
Siniša Stojanović
i drugi.

Нема коментара:

Постави коментар