среда, 24. мај 2017.

Dani korejske kulture prvi put u Srbiji





U utorak, 23. maja u 20 izložbom dizajnerke Hesun Li počeli su Dani korejske kulture, festival koji se organizuje prvi put u Srbiji.


Festival će se održati u u maju i junu na različitim lokacijama u Beogradu i Novom Sadu. Ulaz na sve događaje je besplatan, ali će za neke od događaja posetioci morati da najave svoj dolazak ili preuzmu svoje besplatne ulaznice!

Tokom Dana korejske kulture, publiku očekuje uzbudljiv program koji uključuje muzička dešavanja, izložbe, modu, kulinarski događaj, predavanja o jeziku i kulturi, politički seminar i naravno, za mlađi deo publike ponešto o popularnoj korejskoj kulturi (K-Pop, drame, filmovi…).





Posebnu pažnju organizatori skreću na Hanbok izložbu (hanbok – tradicionalna korejska nošnja) dizajnerke Hesun Li (Hye-soon Lee), koja je svoja modna dela nedavno prikazala i u Luvr muzeju u Parizu. Izložba će trajati od 23. do 31. maja u UK Parobrod. Dizajnerka će održati predavanje i diskusiju o modi i hanboku 24. maja (11:00-12:30h), a tom prilikom publika će imati jedinstvenu priliku da porazgovara sa njom.


Izložbeni deo upotpuniće umetnički duo iz Koreje, Šinsung Bak(Shin-seung Back), i Kimjong Huna (Kim-yong Hun), čija će izložba, kao deo Art&Science projekta Centra za promociju nauke, biti izložena u Naučnom klubu u Beogradu (Kralja Petra 46).

Nedelja, 28. maj je rezervisana za publiku koja je zainteresovana za korejsku pop kulturu. Od 10 časova do 22h, održaće se različiti događaji, koji uključuju K-Pop plesnu radionicu, kviz, pevanje (norebang), animacije, gledanje korejskih tv drama, takmičenje u govorništvu na korejskom jeziku itd. Ovaj dan korejskih dešavanja pod nazivom Korea All Day Long, održaće se u kulturnom centru Rex (Jevrejska 16).

Što se muzičkog programa tiče, organizatori izdvajaju nastup korejskog benda TAGO, koji je već zadivio evropsku publiku na festivalima poput Edinburškog Fringe festivala, a u Beogradu će nastupiti 14. juna u Domu sindikata.





Ambasadorova K-Pop žurka, koja okuplja fanove ovog žanra iz regiona već treću godinu zaredom, održaće se u ponedeljak, 29. maja na splav klubu Shake’n’Shake, sa početkom u 20 časova. Publiku očekuje dobar provod uz najpopularnije hitove korejskog popa i hip-hopa.

Ukoliko nikad niste probali korejsku hranu, imaćete fenomenalnu priliku da u subotu, 27. maja u Manakovoj kući (Gavrila Principa 5) isprobate neke od korejskih specijaliteta i upoznate se sa korejskim đanći običajima (janchi – porodična okupljanja oko hrane), koji se porede sa srpskom slavom. Kulinarske specijalitete će pripremiti kuvarica iz rezidenciji ambasadora Republike Koreje, Đina Kim, a na meniju će se naći pet korejskih jela. Kuvarica će objasniti kako se priprema ova hrana, tako da će svi posetioci, pored degustacije hrane, moći da nauče kako je moguće pripremiti korejsku hranu sa lokalnim namirnicama. Količina hrane je ograničena, tako da će biti služena dok ima zaliha.





U festival su takođe uključena predavanja i seminari na različite teme vezane za Koreju. Politički seminar održaće se u hotelu Crowne Plaza, 30. maja od 10h. Bivši ministar spoljnih poslova, Nj.E. Mjonghvan Ju (Myung-hwan Yoo), pridružiće se stručnjacima iz Srbije u komparativnoj analizi situacije na Korejskom poluostrvu i na Bakanu. Ulaz na ovaj politički seminar biće isključivo uz pozivnicu.






Još nešto o korejskoj kulturi, tačnije o korejskom budizmu, publici će ispričati monah Okvang (Okwang Sunim), koji je poreklom iz Srbije i u Koreji je proveo veliki deo svog života u praksi zen budizma. On će 24. maja u UK Parobrod 19-21h prisutnima ispričati kako izgleda život jednog budističkog monaha u hramu u Koreji, a nakon razgovora održaće i demonstraciju prakse kroz meditaciju.

Festival „Dani korejske kulture” organizuje ambasada Republike Koreje u Republici Srbiji u partnerstvu sa Korejskom fondacijom, kao i mnogim drugim lokalnim institucijama i saradnicima.


Нема коментара:

Постави коментар