недеља, 30. април 2017.

Danas je Svetski dan džeza




Širom sveta danas se obeležava Svetski dan džeza, koji je 2011. godine ustanovio UNESCO sa ciljem da se istakne uloga džeza u ujedinjavanju ljudi cele planete.

Svetski dan džeza povezuje zajednice, škole, umetnike, istoričare, akademike i džez entuzijaste, koji širom sveta slave i uče o džezu, njegovim korenima, budućnosti i uticaju.

Svakog 30. aprila ukazuje se neophodnost interkulturnog dijaloga, međusobnog razumevanja, džez se prepoznaje kao sredstvo promocije mira, dijaloga među kulturama, kao umetnička forma koja poštuje različitosti, ljudska prava i dostojanstvo i promoviše slobodu u izražavanju.

Ove godine globalni grad-domaćin Svetskog dana džeza je Havana, gde je proslava počela još 24. aprila - 30 priznatih muzičara i pedagoga sa Kube i iz čitavog sveta učestvuju u koncertima, master klasovima, radionicama improvizacije, džez sešnima i različitim akcijama koje se odvijaju u školama, kulturnim centrima, džez klubovima, parkovima širom Kube.

Centralna proslava je sutra u Gran Teatro de La Habana, a edukativni programi posvećeni džezu obezbeđeni su za učenike i studente u više od 11.000 škola.

U Beogradu Svetski dan džeza biće proslavljen koncertom Irene Blagojević u Domu omladine Beograd i programom "Jaž a Vue 1927-2017" koji organizuje džez centar i klub "Mihailo Miša Blam".

Džez, pop i soul pevačica Blagojević će u Domu omaldine predstaviti svoj drugi album "Blistavi grad", rađen je u džez-pop žanru, kojim se nametnula kao zreo vokalista, specifičnog i prepoznatljivog stila, ali i kompozitor, aranžer i tekstopisac.

Program "Jaž a Vue 1927-2017" biće posvećen svim muzičarima koji su svirali džez, počev od Rafaela Blama i sastava "Mickey jaž" do najmlađih.

U 15 sati će sa Studentskog trga u Beogradu krenuti otvoreni autobus koji će se kretati Kolarčevom ulicom, Ulicom kralja Milana do Slavije i istom trasom nazad, a na krovu autobusa smenjivaće se muzičari: "Institut" Veljka Nikolića, Igor i Jovana Lazić (francuski rog, gitara, flauta, vokal), sastav trubača Novaka Mijovića, trio "Matras" bubnjara Nikole Radojičića, trubač Vladica Vasić.

Program će se nastaviti u večernjim časovima u džez klubu "Mihailo Miša Blam" velikim džem sešnom.

Svetski dan džeza biće proslavljen i u Nišu i Bujanovcu u organizaciji "Nišvil džez festivala".

Kao nastavak saradnje započete projektom "Džez - multikulturalni izraz" 2012, "Nišvil" i Dom kulture "Vuk Karadžić" u Bujanovcu će upriličiti koncert u sali Doma kulture, gde će nastupiti sastavi "Irish Clovers" iz Niša i "Strangers from south" iz Bujanovca.

Celovečernji koncert u Nišu biće i ovom prilikom održan u saradnji sa klubom "Feedback" uz učešće Milan Petrović Kvarteta iz Beograda i DJ Master Flow iz Subotice, a predviđen je i "jam session" na kome će nastupiti niški muzičari.

b92.

Нема коментара:

Постави коментар