петак, 21. април 2017.

2.Književni maraton Beogradski čitač "24 sata poezije i proze"




Od subote, 22. aprila u 18 sati pa sve do nedelje 23. aprila u 18 časova u Čuburskom parku, kod skulpture "Beogradski čitač", neprekidno će se smenjivati afirmisani pisci i poete - članovi brojnih udruženja i društava književnika, naši renomirani dramski umetnici svih generacija, mladi budući pisci, stranci koji žive u Beogradu, recitatori i članovi literarnih sekcija beogradskih osnovnih škola i gimnazija, stend ap komičari, aforističari i debitanti...

Svi oni će čitati ili govoriti svoju poeziju ili prozu, citirati omiljene pesme ili delove proznih tekstova. Drugi književni maraton će svečano otvoriti pisac Ljubivoje Ršumović, a nakon toga će tokom 24 sata nastupiti stotinu učesnika. Osim autora i poklonika pisane reči, koji će u ovom programu učestvovati lično, publika drugog književnog maratona "Beogradski čitač" moći će da čuje poeziju i prozu Miloša Crnjanskog, Danila Kiša, Isidore Sekulić i drugih čuvenih domaćih pisaca, ovekovečenih i u audio formatu, kao deo bogate riznice Zvučnog arhiva Radio Beograda.

Biće emitovane i radio drame Dramskog programa Radio Beograda, predstaviće se i studenti FDU/Dramaturgija. Premijerno će biti predstavljeno i audio izdanje knjige poezije "Amarant" - nagradjene pesnikinje Ivanke Radmanović, čije pesme čitaju glumci Žarko Laušević i Lora Orlović.

Glasom dramskog umetnika Lazara Ristovskog publika će se podsetiti najlepših ljubavnih pesama, po njegovom izboru ("Antologija srpske ljubavne poezije", audio knjiga Zillion film). Biće predstavljene i audio knjige za decu "Blic bibioteke" - od bajki Andersena i braće Grim, preko priča Vuka Stefanovića Karadžića, do ruskih bajki, a naratori su glumci Tamara Dragičević, Ivan Bosiljčić, Miloš Biković i Nina Janković.

Najupečatljivije teme iz srpske istorije, koje je u formi bajki napisala Gordana Vlajić u knjizi "Zaistinska srpska bajka", predstaviće glumci amaterskog pozorišta "Dadov" koji tokom ove godine, širom Srbije igraju istoimenu predstavu za školarce. U knjizi, koju je posvetio filozofiji trčanja ("O čemu govorim kada govorim o trčanju"), pisac Haruki Murakami, koji je i maratonac, poručuje da to nije tek neka fizička aktivnost već mnogo više- inspiracija i mogućnost za spoznaju samog sebe.

Kao potvrda ove teze, ali i zbog toga što su zakazani istog dana, prvi put ove godine, srešće se i saradjivati dva maratona - Beogradski maraton i Književni maraton- atletika i kultura. Desetoro pisaca, autora-učesnika maratona "Beogradski čitač" pridružiće se učesnicima "Trke zadovoljstva", jubilarnog 30. Beogradskog maratona, a svi učesnici ove trke, čiji je deo trase i ulica Cara Nikolaja Drugog, pozvani su da, na stotinak metara skrenu sa trase i prodju/protrče kroz Čuburski park, pored skulpture "Beogradski čitač", Tom prilikom će dobiti na poklon bedž "Beogradski čitač" ili knjigu - povodom Svetskog dana knjige.

Program književnog maratona realizuju inicijatorke projekta "Beogradski čitač" - Gordana Pešaković, Tanja Šikić i Gordana Vlajić, u saradnji sa brojnim prijateljima projekta ove kulturološke inicijative, koja istrajava u afirmaciji čitanja knjiga, ukazivanju na značaj i dobrobiti književnosti i komunikacije kroz kulturnu razmenu, uz konkretnu podršku stvaralaštvu mladih.



b92.net

Нема коментара:

Постави коментар