петак, 29. јануар 2016.

Pank grupa Pekinška patka dobiće ulični prolaz u Novom Sadu



Pank grupa „Pekinška patka” iz Novog Sada dobiće ulični prolaz u tom gradu, prema predlogu odborničke grupe Demokratske stranke Srbije koji je juče prihvatila gradska komisija za nazive delova naselja i javnih službi. Iako je predlog izazvao dosta nesuglasica, na kraju je usvojen većinom glasova.

Za konačnu odluku da se tako nazove pasaž kod nekadašnjeg bioskopa „Jadran”, koji spaja ulice Poštansku i Jevrejsku, zadužena je Skupština Novog Sada.

Obrazlažući predlog o „Pekinškoj patki”, Predrag Svilar rekao je da to predstavlja obeležavanje novosadske kulturne istorije. Pored kulturnih ustanova i institucija, u tu istoriju, po njegovim rečima, spadaju i svi oni alternativni pokreti po kojima je Novi Sad poznat ne samo u Srbiji.

– Jedan od začetnika novog talasa, odnosno pank pokreta iz Novog Sada zaslužuje prolaz baš na mestu gde je održan njihov najčuveniji nastup – istakao je Svilar, podsećajući na čuveni koncert koji je „Pekinška patka” održala u nekadašnjem izlogu pomenutog prolaza.

Taj koncert održan je 1979. godine.

Inače, prošlog novembra je u Novom Sadu otvoren prolaz nazvan po Milanu Mladenoviću, vođi čuvenog beogradskog rok benda „Ekatarina velika”, koji je često boravio u Novom Sadu i u Studiju M svirao i snimao. Nalazi se takođe u centru grada, u Zmaj Jovinoj 22.



Нема коментара:

Постави коментар